Har för första gången blivit tillfrågad att ljussätta en gruva. I Qvarnstensgruvan i Lugnås har man tillverkat kvarnstenar under 800 år. Det är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Rekommenderar verkligen ett besök med guidade turer i gruvan och dess vackra omgivningar på våren när vitsippor blommar.

Att ljussätta en gruva är definitivt inget som jag tidigare gjort och jag tog mig an projektet med både glädje, spänning och viss mått av skräckblandad förtjusning. Min ambition har varit att få en miljö som INTE är överbelyst, utan istället att arbeta med strategiskt utplacerade armaturer och med låga ljusnivåer. Ljuset ska naturligtvis också bidra till att underlätta vid de guidade turerna.

Utmaningen i denna miljö är att få till ett ljus som visar på de delar i gruvan som guiderna pratar om, samtidigt som det är bländfritt. I och med den mörka miljön är det lätt att ljuset bidrar till bländning och därmed försvårar för vårt seende. Jag har därför försökt att placera armaturer till största delen osynliga, men på vissa ställen är det inte möjligt. Där har jag istället arbetat med bländskydd så gott det går.

Ytterligare en del i ljusets funktion är att underlätta orienteringen i gruvan. Genom att markera med blått ljus var in- respektive utgång är, ser man från håll i vilken riktning man ska gå för att ta sig ut ur gruvan.

Har du några frågor om detta projekt är det bara att du hör av dig, så berättar jag mer.